Stomatologia ortopedică este o ramură a stomatologiei care se ocupă cu diagnosticarea şi tratamentul disfuncţiilor sistemului stomatologic.
Protezarea este o metoda de restaurare a dinţilor, menţinerea şi redarea esteticii faciale cât și a zâmbetului, ce contribuie la o mai bună integrare în societate și la îmbunătățirea calitații vieții.
Există diverse metode de protezare cum ar fi :
Protezarea pe implanţi este una din cele mai inovative tehnologii care permite inlocuirea dintelui lipsă şi redarea aspectului dorit de către pacient în scurt timp. In cazul protezării pe implant nu au de suferit alţi dinţi din cavitatea bucală, nefind necesară slefuirea dinţilor vecini şi antrenarea acestora în restabilirea dintelui lipsă
Se realizează din materiale de ultima generaţie cum ar fi coroanele din metalo-ceramică, ceramica integral sau din zirconiu, astfel coroana dentară are un aspect identic cu cel al dintelui natural.
Protezarea pe dinţi stâlpi se efectuează prin prepararea în prealabil a dintelui/dinţilor care urmeaza sa fie acoperiţi cu coroniţe sau punţi dentare. Aceasta metodă se aplică atunci când dintele are o distrucţie majoră şi pereţii acestuia nu au rezistenţă suficientă, sau atunci când obturaţia dentară este foarte masivă şi s-ar putea fractura la presiune mai mare. In cazul punţilor dentare se prepara dinţii vecini dintelui lipsa pentru a putea fixa lucrarea protetică.
Coroniţele dentare sau punţile sunt create din acelaşi material ca şi în cazul protezării pe implanturi (metalo-ceramică, integral ceramică, zirconiu).
Protezele mobile se utilizează în cazul lipsei totale sau parţiale de dinţi. Protezele dentare vă pot readuce încrederea în sine, aspectul estetic, funția masticatorie și fonetică.