Рейтинг@Mail.ru
Pentru a menține dinții sănătoși vezi stomatologu dumneavoastră la fiecare 6 luni.

Ortodontie in Chisinau (Moldova) - CviaDent.md

  

     Tratamentul ortodontic permite odata si pentru totdeauna a se debarasa de probleme estetico-fiziologice asa cum: ocluzia incorecta, anomalii de pozitie a dintilor. Tratamentul ortodontic se poate efectua in citeva etape.

 
     In prima etapa se stabileste diagnoza si se calculeaza complicatiile tratamentului ortodontic ulterior.


     In etapa a doua se efectueaza sanarea cavitatii bucale cu ulrioara terapie de remineralizare.


     In etapa a treia se efectueaza tratamentul ortodontic propriu-zis prin intermediul tehnicii fixe sau aparatelor mobilizabele.


    A patra etapa, de finalizare-perioada de retentie, adica etapa tratamentului ortodontic, la care prin intermediul aparatelor speciale- reteinerilor, se realizeaza mentinerea dintilor in pozitia corecta obtinuta in urma tratamentului. Perioada de retentie dureaza aproximativ 2 ani. Actualmente, tratamentul ortodontic se realizeaza prin intermediul tehnicei fixe si aparatelor mobilizabile.


    Ce inseamna aparatul mobilizabil?

 
    Aparatul mobilizabil prezinta o placa confectionata din acrilat special. Functia de baza a aparatelor consta in modificarea latimii palatului, formei oaselor maxilare etc. Exista diferite forme de asa placi. In dependenta de aceasta ele pot fi purtate 24 de ore sau numai pe timp de noapte. Placile sunt necesare pentru profilaxia si corectia arcadelor dentare deformate in cazul deglutitiei infantile, sugerei buzelor si degetelor.
Ортодонтия
      La fel, din grupa aparatelor mobilizabile fac parte treinerile ortodontice. Ele reprezinta o gutiera moale ce permite corectia dintilor erupti. Deja de la virsta de 5 ani putem efectua corectia ocluziei la copii cu ajutorul acestor treinere. Cu ajutorul lor putem inlatura multe deprinderi vicioase. Tratamentul cu ajutorul treinerilor se efectuiaza in doua etape: in primele 6 luni se foloseste un treiner moale si flexibel de culoare albastra. In urmatoarele 6-12 luni se foloseste un treiner rigid de culoare roz. Datorita lui se obtine rezultatul final in corectia arcadelor dentare. Aparatele mobilizabile permit miscari dentare simple care este unul din plusurile a acestor aparate. La necesitate ele pot fi usor inlaturate din cavitatea bucala. Iata de ce tratamentul cu aparatele mobilizabile se efectueaza in special la copii.


     Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe.

 
     Tratamentul ortodontic cu ajutorul tehnicii fixe se realizeaza cu diferite bracket sistema. Ele se aleg in dependenta de complicatiile tratamentului ortodontic. Din egleza bracket semnifica "paranteza". Prin intermediul efortului optinut de la arcul fixat in cavitatea bucala, bracketii fixati pe dinti transmit directia programata de miscare a dintelui la o pozitie corecta.

 

         Astăzi  sfera ortodonţiei a atins  progrese remarcabile. Alegerea este atît de largă încît e uşor să te pierzi în diferite caracteristici şi tipuri de aparate fixe existente. Cuvîntul „Bracket” din engleza se traduce ca  paranteză” sau „croşet”. Prin intermediul bracketilor ataşaţi de dinţi sîrma fixată în cavitatea bucală transmite  forţa programată a acţiona in direcţia necesară mişcării dintelui în poziţie corectă.

 

    În timpul consultaţiei ortodontul Vă propune cîteva variante de tratament cu diferite sisteme fixe, însă Dumneavoastră hotărîţi. Trebuie să ştiţi că aparatele fixe  diferă în  ce priveşte preţul, aspectul exterior, comfortul oferit şi durata tratamentului. Acceptaţi să purtaţi metalul în gura? Vă doriţi ceva ieşit din comun,sau dimpotriva bracketii invizibili celor din jur? Ce preţ sunteţi dispus  să plătiţi pentru comfort şi comoditate? Vom enumera doar cele mai importanre sisteme bracket, descriind avantajele şi dezavantajele lor.

  

  

   ОртодонтияLocul întîi în servicii ortodontice ocupă bracketii ceramici. Popularitatea lor este impresionantă. Este unul din cele mai scumpe şi mai puţin vizibile sisteme bracket (dacă nu luăm în considerare tehnica linguală). Bracketii ceramici se  împart in două categorii: policristalini şi monocristalini.

                                                          

   Bracketii policristalini se deosebesc prin proprietăţi estetice bune,gradul diferit de opacitate,transparenţă redusă, prin acestea se imită culoarea dintelui. Bracketii monocristalini sunt produşi de o singură firmă, ORMCO şi se numesc Inspire. Sunt cei mai scumpi şi cei mai fizionomici bracketi ceramici, li se mai spune  „din safir”.


   Deşi bracketii ceramici sunt foarte scumpi, pacienţii preferă anume acest sistem. Aspectul lor este cel mai puţin vizibil printre bracketii vestibulari, suprafaţa lor se confundă cu cea a dintelui. Culoarea bracketilor ceramici clarity, de exemplu, corespunde cu cea a dintelui, aceştia nu se colorează şi nu traumatizează smalţul atunci cînd se îndepărtează de pe dinţi. Sunt foarte rezistenţi, nu se fracturează, se ataşează foarte puternic de dinţi.


 

  Dezavantajele sistemelor bracket ceramice(policristaline).

 

  

  1 Bracketii ceramici sunt mai scumpi decît cei metalici,

2 Tratamentul cu bracketii ceramici are durata mai lungă decît cu cei metalici,

 3 Au dimensiuni mai mari în comparaţie cu bracketii metalici.

 

   Bracketii din safir

 

Ортодонтия Unii oameni poartă bracketii din safir ca o bijuterie,aceştia într-adevăr au un aspect fizionomic, prestigios. Bracketii din safir fac parte din cei ceramici şi sunt confecţionaţi dintr-un cristal artificial, safir.

 

  Avantajul acestor bracketi este  că nu absorb coloranţii alimentari, pe suprafaţa lor nu se cumulează placa bacteriană.

  

     Dezavantajele sistemelor bracket din safir:

    1 Costul înalt 

    2 Vizibilitatea lor pe dinţii foarte deschişi la culoare.  

 

       Bracketii metalici

 

   ОртодонтияComparativ cu cei ceramici, bracketii metalici sunt mai puţin costisitori  întrucăt sunt mai vizibili, dar acţionează la fel de eficient.Este cel mai ieftin tip de aparate ortodontice fixe. Astăzi ele au ajuns să aibă dimensiuni mici, se fixează pe suprafaţa exterioară a dinţilor. Pot fi de asemenea din argint  şi din aur. Sunt foarte rezistente. Bracketii metalici sunt alcătuiţi din cîteva elemente (lăcăţele,inele,etc.) care se fixează pe dinţi, unind toate acestea într-un singur sistem care urmăreşte obiectivul fixat.


 

   Dezavantajele sistemelor bracket metalice:

 

       1 Sunt mai puţin fizionomice

      2 La începutul tratamentului pot să pară insuficient de comode, dar cu timpul (în jur de o săptămînă) aceasta senzaţie dispare. 

      3 La începutul tratamentului poate să apară iritaţia gingiei, mucoasei obrajilor şi buzelor, în acest caz va fi necesar să acoperiţi zonele sensibile cu ceara specială recomandată de medicul Dvr. 

  

 

       Bracketii din plastic.

 

 

  Ортодонтия Aparatele fixe cu bracketii din plastic sunt mai fizionomice decît cele metalice şi mai ieftine decît cele ceramice. Din păcate plasticul nu corespunde întru totul cerinţelor ortodonţiei în privinţa rezistenţei. Din acest motiv în componenţa lor se adaugă un element metalic. Avantajul bracketilor din plastic este posibilitatea  alegerii nuanţei  acrilatului potrivită pentru dinte, ceea ce nu poate fi realizat cu bracketii metalici. În ceea ce ţine de riscul fracturării bracketilor acrilici, trebue să menţionăm că există sisteme întărite cu alte materiale cu scopul creşterii rezistenţei. Datorită aspectului lor estetic deseori se alege acest tip de bracketi.

 

 

     Dezavantajele bracketilor acrilici:

 

    1 Capacitatea de a absoarbe coloranţii. Pacienţii care poartă sistemul din acrilat sunt nevoiţi să limiteze consumul de băuturi şi alimente colorante (cafea,ceai tare,unele gemuri, etc)

   2 În timpul tratamentului (1.5-2 ani) suprafaţa lor se schimbă puţin în culoare şi aspect. 

   3 Ca orice plastic, posedă rezistenţa redusă, din acest motiv pot să apară unele dificultăţi în timpul tratamentului de corectare a ocluziei dinţilor, trebuie de exemplu să fim pregătiţi pentru abrazia lor  prin  masticaţie, fragilitatea ş a. 

   4 Bracketii deteriorati trebuie îndepărtaţi şi aplicaţi alţii. 

   

    Bracketii din aur 

   

   ОртодонтияBracketii din aur sunt pentru cei care ţin la stilul şi individualitatea lor, cei care nu-i ascund, pentru  ei bracketii sunt o parte a  imaginii lor. Ei oferă înfăţişării un aspect luxos. Funcţionalitatea lor este identică celor obişnuite, de oţel.

 

 

  Dezavantajul aparatelor fixe cu bracketii din aur:


Costul lor este ceva mai mare decît al celorlalte sisteme.


 

  Bracketii estetici Damon 3

 

 

ОртодонтияSistemul Damon a realizat o adevărată revoluţie în ortodonţie prin apariţia sa. Este un aparat   autoreglabil sau fără ligaturi cu alte cuvinte. Acesta este  mult mai comfortabil decît clame obişnuite. Bracketii Damon acţionează blînd asupra dinţilor şi ligamentelor, nu necesită extracţii chiar şi în cazuri complicate. Tratamentul durează aproximativ 14-18 luni. Întrucît arcul cu bracketii se menţine liber, pacientul care poartă aparatul fix autoreglabil Damon nu simte presiune, efectiv nu-l sesizează. Bracketii Damon 3 arată mai mici decît cei obişnuiţi întrucît o parte din aceştia este efectuată din material compozit transparent de ultima generaţie şi oţel inoxidabil chirurgical. Datorită forţei de fricţiune mici, dinţii migrează semnificativ mai repede sub acţiunea unor forţe fiziologice, foarte blînde. Aceasta tehnică permite ca aparatul maxilo-facial să coordoneze poziţia corectă a dinţilor. Contururi moi şi margini rotunjite oferă comfortul maxim pacientului. Sistemul poate fi corectat foarte uşor. Cu utilizarea sistemului Damon durata tratamentului se reduce şi cresc intervalele între vizite la medic.

 

     Dezavantajul aparatului fix Damon:


 

  Bracketii se fixează pe suprafaţa anterioară a dinţilor, prin urmare zîmbetul îi face vizibili.

 

  Una din cele mai noi invenţii este aparatul fix siliconic. Acesta se confecţionează după o amprentă  exactă şi reprezintă o gutieră transparentă pentru dinţi. Prin purtarea gutierei  se corectează   ocluzia, iar atunci cînd trebuie să vă spălaţi dinţii, să mîncaţi sau să conversaţi, puteţi să scoateţi  gutiera. Se poate spune că aparatul fix siliconic  este un lux care merită investiţii.

 

 

    Aparat ortodontic lingual

 

   Ортодонтия Spre deosebire de toate celelalte tipuri de bracketi, aparatele linguale sunt cele mai neobişnuite. Ele se fixează pe suprafeţele interioare ale dinţilor, de aceea sunt absolut invizibile. Acesta şi este avantajul lor principal. De cele mai multe ori bracketii linguali sunt metalici.

 

   Dezavantajele bracketilor linguali:


      1. Este obligatorie o igienă riguroasă întrucăt bracketii sunt situaţi în locuri greu accesibile.

 2. În urma fixării aparatului lingual se reduce spaţiul liber în cavitatea bucală, de aceea la stadiul incipient sunt posibile unele probleme cu vorbire. 

 

  Reguli generale de îngrijire a bracketilor sunt: folosirea unei periuţe şi paste de dinţi speciale, aţei dentare şi a periuţelor interdentare, igiena riguroasă a cavităţii bucale după fiecare consum alimentar. După posibilitate se recomandă să vă abţineţi de la alimentele care provoacă afecţiuni dentare şi paradontale: făinoase, dulciuri, băuturi carbogazoase ş.a. De asemenea  e de dorit să evitaţi guma de mestecat,consumul de nuci şi alte alimente vîscoase.

 

 

  În sfîrşit, reţineţi că fiecare aparat fix medicul-ortodont alege în mod individual, în funcţie de starea dinţilor Dvr!